[Reportatge] LGBTI i survival horror

Hui 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, publiquem una entrada especial al voltant de les orientacions sexuals d’alguns personatges als videojocs de terror i supervivència.

Ha hagut presència de personatges LGBTI a este gènere de videojocs d’aventures?
Hem fet una xicoteta cerca sobre el tema, i això és el que hem pogut recollir en primera instància.

Dubois Amalric, personatge a Deep Fear (1998). Sega Saturn.

Possiblement, -i no per a bé- el primer personatge conegut a un survival horror que se’l podria considerar obertament homosexual va ser el francès Dubois Amalric, tècnic i dissenyador de la base submarina que apareixia a Deep Fear (Sega Saturn, 1998). Dèiem abans que res per a bé, degut a que l’actor de veu que li va donar vida al personatge li va ficar una veu horrorosa.

Com haureu pogut observar, la entonació és tan exageradament amanerada, que arriba a ser molt estereotipada i, podent interpretar-se com ofensiva contra el col·lectiu lgbtiq+, si ens atenem al marc mental social majoritari de l’època en que es va publicar el joc. Als crèdits del videojoc només tenim la referència al seu actor de veu com a Winton Kirk, però a la xarxa no hem trobat cap altre treball d’ell. Potser no sabrem mai si l’actor va actuar així per a recalcar la seua personalitat gai. O pitjor encara: perquè és un personatge francès i gai segons la visió dels japonesos dels 90.

La veritat, esque els actors de veu de tot Deep Fear foren bastant roïns, i està claríssim que el doblatge es va portar a terme sense que els actors tinguessin pantalles amb les qual poder vore què feien els personatges als que lis tenien que posar la veu.

Un personatge del que sí que es va especular molt sobre si podria ser gai, fou Chris Redfield de Resident Evil. Només teniu que ficar als buscadors de la xarxa si Chris Redfield és gai, i vos eixiran bastants resultats.

L’estètica d’algunes vestimentes, i eixa postura que presentava a Resident Evil 5, va fer sospitar a molts sobre la sexualitat de Chris Redfield.

El simple fet de que Chris Redfield siga un personatge una mica pla, i que mai haja demostrat (només poques vegades) mostres destacables d’afecte cap a algun personatge femení, fa que la gent comence a especular. Així, de ràpid, només podem recordar l’abraçada que s’hi fan Jill i ell, quan treus a aquesta de la presó al primer Resident Evil. I esque, sobretot a partir de Resident Evil 5, els vestits desbloquejables d’ell eren bastant, com els de la foto anterior, i la següent.

El vestit de marineret recorda molt a la línia estètica del famós grup musical Village People, el qual es va convertir en icona gai.

Ara, això no vol dir res en clar. Però mai se sap. Igual algun dia Capcom ens confirma l’orientació sexual concreta de Chris Redfield.

 

I què hi ha de les dones?

Doncs declaradament cap, al igual que passa amb els homes. Podríem fer esmena d’un altre personatge de Deep Fear, com és el d’Anna Lawrenson, o de Jill Valentine (Resident Evil), però no ho són clarament, ni mostren cap comportament que puga definir la seua orientació sexual, i molt possiblement siguen heterosexuals.

Pel simple fet de portar armes i mostrar una actitud dura i forta, no vol dir res absolutament. Pensar que això és de gallimarsot o quelcom així, seria una ximpleria que als nostres temps ja tenim més que superada, en teoria.

Anna Lawrenson, Deep Fear (1998). Sega Saturn.
Anna Lawrenson, Deep Fear (1998). Sega Saturn.
Jill Valentine, a Resident Evil 5 (2009).

 

Aleshores, hi ha hagut algun personatge declarat?

A part del món del survival horror, i encaminat més a l’acció a dins del món de Resident Evil, sí que trobem de forma clara a un personatge homosexual. Va eixir a l’esqueix Resident Evil: Operation Raccoon City, creat per l’estudi canadenc Slant Six Games, a on els mateixos creadors del personatge ho van confirmar.

Els personatge en qüestió és el capità del primer escamot de les forces especials dels EE.UU que arriben a Raccoon City, Crispin Jettingham. Els seus creadors diuen que la clau es troba al seu nom de pila, “Dee Ay”, inicials (D.A.) que fan referència a l’argot anglès popular de “Don’t Ask“, que fa referència a la frase “Don’t ask, don’t tell“.

Dee Ay, Resident Evil: Operation Raccoon City (2012).
Dee Ay, Resident Evil: Operation Raccoon City (2012).
Dee Ay parlant amb Leon a Resident Evil: Operation Raccoon City (2012).

Per als europeus i la resta del món això no ens diu res, però eixa frase, que vol dir “No preguntes, no ho contes”, fou el nom que va rebre la política sobre homosexualitat de las forces armades dels EE.UU, la qual no permetia als homosexuals parlar de les seues preferències sexuals mentre feien servei militar. Afortunadament, aquesta llei es va suprimir l’any 2010.

I vosaltres? En coneixeu algun personatge de survival horror que penseu que podria pertànyer al col·lectiu LGBTI?

O al algun programador/a de videojocs destacat?

I al món del terror en general?

Comparteix això

xolutot's avatar
About xolutot 260 Articles
Fricaire del sud. Allà pel 2014 se'm va ocórrer d'obrir un blog-web en català sobre coses de terror. Intentant aportar el meu granet de sorra al món dels videojocs, i altres àmbits, en la nostra llengua.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*